2009. augusztus 26., szerda

Hitel-magyar átok?

Mostanában egyre több olyan fórumot, blogot találni, ahol életszagú, vagy elnézést, de meglehetősen bugyuta, inkább reklámízű, mint tényeken alapuló történetecskékkel modellezik a hitelfelvételből adódó problémákat, és próbálnak tanácsot adni a tennivalókról.
Nem érzek késztetést beállni a sorba. Semmi sztori, anekdota, csak néhány gondolat vitaindítónak.
Szerintem: ha van már hitele 2 dolgot tehet, vagy fizeti ahogy és ameddig tudja, vagy keres megoldást arra, hogyan lehet kiváltani, összevonni meglévő hiteleit. Csábítónak tűnik az utóbbi, de: alaposan számoljon utána, tényleg megéri-e? Nem fizet-e végeredményben többet, mint eredetileg? Másrészt, milyen pénznemben kíván eladósodni? Jelenleg is van két választása, és mindkettő lehet előnyös vagy hátrányos helyzettől függően. Nem, csak a kiváltásra, de új hitel felvételére is igaz lehet: rövid lejáratú kölcsönt ne vegyen fel Euroban. (Futamidő 5-6 év.) Egy hirtelen árfolyam emelkedésnél, amely tartósabb marad, lényegesen rosszabbul járhat, mintha egy forintos hitellel. Ugyanakkor egy hosszú távú (10-25 éves futamidő) hitel esetében, a reménybeli euroövezeti csatlakozás miatt nem éri meg forintban eladósodni, hiszen várható egy komolyabb Forint - Euro árfolyam változás a csatlakozás előtt, amely akár 20%-al is drágíthatja az Euro-t. A váltásnál ezt a bankok várhatóan Önnel fizettetik majd meg.
Tehát: ha van hitele, ha most szeretne felvenni, számoljon, mérlegeljen, kérdezzen. Ide idézném a régi asztalos mondást: előbb háromszor mérjünk, mielőtt egyszer vágunk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése